Timeless Tattoo

Pilestredet 53E
0350 Oslo

Timeless Tattoo & Gallery

Hegdehaugsveien 23
0352 Oslo

post@timelesstattoo.no

+47 95 07 21 38

  • Mon – Fri: 11.00 – 18.00
  • Saturday: 11.00 – 17.00
  • Sunday: Closed

Old School Tattoo

Forespørsel

Historien til old school tattoos strekker seg så langt tilbake som 1920-tallet da denne tatoveringsstilen ble populær blant sjømenn og soldater. Denne gamle tatoveringsstilen karakteriseres av store og fremtredende motiver med solide farger og tykke linjer.

Dette kommer av at dette i utgangspunktet var en tatoveringsstil som ble utført med veldig forskjellige teknikker enn det man i dag har tilgang til, med relativt primitivt utstyr som i de tider gjorde det vanskelig å utføre tatoveringer med veldig detaljerte motiver.

En av grunnene til at Old School fortsatt er en populær stil for tatoveringer er at de tykke linjene og de solide fargene gjør at disse tatoveringene holder seg bedre over tid i forhold til mer intrikate tatoveringer som gjerne falmer fortere og blir uklare over tid. 

Old School tattoveringer kalles også tradisjonelle tatoveringer

Våre tattoo artister er spesialister på Old School tatoveringer. Ta kontakt for din neste tattoo i Oslo hos Timeless.

old school tattoo

Opphav

Norman Keith Collins, som ble født i 1911, og som populært kalles “Sailor Jerry”, regnes av mange for å være Old school tatoveringsstilens far. Som ung startet Jerry allerede tidlig med prikketatoveringer, men det var først etter å ha blitt introdusert til tradisjonelle tattoveringsstiler på reiser til sør-øst Asia mens han var i marinen, at Sailor Jerry utviklet hva som i dag best kjennes som Old School Tattoos.

Sailor Jerry, som opprinnelig kom fra Reno i Nevada, slo seg etter hvert ned i Honolulu, Hawaii, på 1930-tallet. Her etablerte han seg som tatovør, og oppnådde stor popularitet, særlig blant sjømenn som besøkte byen. Sailor Jerry ble så populær at det frem til i dag holdes en Sailor Jerry festival til minne om him hvert år i Honolulu. 

Motiver i old school tattoos

Det var i første omgang sjømenn og soldater som gjorde old school tatoveringer populære. Det er derfor vanlig å finne mange symboler relatert tilkrig eller livet på havet i old school tattoos. Blant disse symbolene er det vanlig å finne symboler som er kjent for å bringe beskyttelse, hell og lykke. Under tar vi for oss en del vanlige motiver som man finner i old school tatoveringer.

Hjerter og roser

Hjerter og roser

Hjerter er vanlige innslag i old school tattoveringer. Det er vanlig å kombinere hjerter med andre symboler, eller skrift. En klassiker er for eksempel å kombinere hjertet med navnet til en kjær person.

Roser er et annet symbol som vanligvis brukes for å uttrykke kjærlighet. Det er vanlig å finne roser i kombinasjon med andre symboler slik som for eksempel hodeskaller, dolker, og forskjellige typer fugler.

Livet på havet

skip

Siden en så stor del av de tidlige tatoveringene som ble uført i old school stilen var for sjømenn og marinepersonell er det ingen overraskelse at motiver som refererer til livet på sjøen er et viktig innslag i denne stilen.

Blant de populære motivene finner man skipet, arbaidsplassen til sjømannen, som for mange symboliserer frihet, fare, eventyrlyst, uavhengighet og mot og ære. Mange ser også skipet som et symbol på besluttsomhet og evne til å navigere vanskelige situasjoner. 

Ankeret er et klassisk symbol fra old school stilen som symboliserer trygghet og stabilitet. Ankeret signaliserer også evnen til å holde hodet kaldt under stress. Dersom ankeret tatoveres med navnet til en kjær person eller et sted brukes dette gjerne som en påminnelse om hvor man hører til.

Et annet maritimt symbol som man ofte finner i old school tatoveringer er kompasset som symboliserer evnen til å finne veien og navigere. Kompasset kan også være en påminnelse om å holde seg på rett vei.

Tatoveringer av svaler og spurver

svaler og spurver

Når man er på sjøen og får øye på en svale er dette et tegn på at man ikke er langt fra land. For sjømenn regnes derfor svaler tradisjonelt sett for å være et tegn på hell og lykke. Svaler er også kjent for sin evne til alltid å finne veien hjem, som var en viktig symbolikk for sjømenn i gamle dager, men det er også en symbolikk som er minst like viktig for mange o dagens globale verden.

Spurver er en annen liten fugl som er populære i Old School tatoveringer. Spurver er kjent for å være lojale partnere som holder sammen i par hele livet. På grunn av dette brukes spurver som et symbol på evigvarende kjærlighet og trofasthet. Spurven brukes også ofte som et symbol på frihet.

Dragetatoveringer

Dragetatoveringer har sin opprinnelse i det fjerne østen, men de har også blitt et populært innslag i tradisjonelle tatoveringer, blant annet som et resultat av sjømenn sine reiser i Asia. Det er blant annet vanlog for sjømenn at de får seg en dragetatovering for å vise at de har arbeidet i Asia.

Terningtatoveringer

Terningtatoveringer

Tatoveringer med avbildninger av terninger, spillekort, biljardkuler og lignende er vanlige i Old School tatoveringer. Terningtatoveringer symboliserer ting som hell og lykke, rikdom, risiko, og villighet til å ta sjanser. Terningtatoveringer er også regnet som et symbol på forandringer. 

Slangetatoveringer

slanger

På grunn av at slangen bytter skinnet sitt er denne skapningen et populært symbol på fornyelse og gjenfødelse. Samtidig er slanger også forbundet med fare. Slanger som er klare for hugg er populære for de som ønsker en tatovering som uttrykker “hold avstand, jeg biter”.

Hodeskaller og dolker

hodeskaller

Hodeskalletatoveringer er et veldig vanlig innslag i old school tatoveringer. Hodeskaller symboliserer døden, og brukes ofte som som et symbol på eventyrlyst og farlige situasjoner. Det er derfor et vanlig innslag i tatoveringer som man finner på krigere, eventyrere og folk som tiltrekkes av fare, og kanskje må slå seg til ro med tanken på at døden kan intreffe når som helst.

Dolken er soldatens siste forsvarslinje etter at alle andre våpen er brukt opp. Dolken symboliserer derfor viljen til å aldri gi opp, og slåss til siste åndedrag. Dolker er særlig populære innslag i tatoveringene til soldater. 

Det er ikke uvanlig å finne hodeskallemotiv i kombinasjon med dolker. Dolk og hodeskallemotiv sees av noen som et symbol på å ta livet av andre, og kan ofte se både voldelig og skremmende ut. Samtidig finnes det i dag også variasjoner av disse med et innslag av humor.

Pin-up girl, hula girl og havfruer

pinup

Feminine figurer i form av Pin-up girl, Hula girl eller havfrue-tatoveringer er vanlige innslag i oldschool tatoveringer. For noen symboliserer havfruer og andre vakre feminine figurer feminin energi, og spenningen forbundet med dette. For endre er det rett og slett snakk om å ha noe vakkert tatovert på kroppen.

Hula girl tatoveringer var et av kjennemerkene til Sailor Jerry som var basert i Hololulu på Hawaii, og regnes derfor som en typisk innslag i Old School tatoveringer. Tidligere var daller vanligst blant menn, men i dag er det stadig vanligere for både kvinner og menn å ha tatoveringer av pin-up girl, hula girl, eller havfruer.

Old school tatoveringer i moderne tid

old school tattoos

Old school tatoveringer innebærer mange tidløse og vakre motiver med symbolikk som er like aktuell i dag som den var på 1930-tallet. Symbolikken i old school tatoveringer er også i mange tilfeller velkjent over hele verden, og passer derfor perfekt som en uttrykksmåte i en tid da verden blir stadig mindre og kulturer i stadig større grad blandes sammen.

Old school tatoveringer er også mer varige enn mange andre typer tatoveringer, og krever mindre vedlikehold for å holde seg vakre over tid. Dette er alle grunner for hvorfor denne relativt gamle tatoveringsstilen fortsatt har beholdt sin popularitet gjennom de siste hundre årene. 

Ny Old School Tattoo?

Ta kontakt for en hyggelig prat

Booking