Timeless Tattoo

Pilestredet 53E
0350 Oslo

Timeless Tattoo & Gallery

Hegdehaugsveien 23
0352 Oslo

post@timelesstattoo.no

+47 95 07 21 38

  • Mon – Fri: 11.00 – 18.00
  • Saturday: 11.00 – 17.00
  • Sunday: Closed

Tradisjonelle Tatoveringer

Forespørsel

Den tradisjonelle tatoveringssstilen karakteriseres av 2D designs som skiller seg ut med livlige farger og klare, tykke linjer. Selv om tradisjonelle tatoveringer regnes som en av de eldste tatoveringssstilene er dette en stilart som aldri ser ut til å gå av moten. Denne typen tatoveringer er minst like populære i dag som da de først ble introdusert. 

Våre tattoo artister er spesialister på tradisjonelle tatoveringer. Ta kontakt for din neste tatovering i Oslo hos Timeless.

Tradisjonelle Tatoveringer

Historien bak tatoveringer i tradisjonell stil

Den tradisjonelle tatoveringsstilen regnes først for å ha blitt populær blant sjømenn og soldater i andre verdenskrig. Av denne grunn finner man mange motiver og mye symbolikk som har å gjøre med livet på sjøen i tradisjonelle tatoveringer. 

Det var mye overtro blant sjømenn i denne tidsperioden, og det var derfor vanlig at sjømenn blant annet fikk seg tatoveringer for å bringe dem hell og lykke, eller som en slags beskyttelse mot uhell på sjøen.På grunn av at sjøfolk stadig reiser og kan sees i havnebyer over hele verden var det naturlig at denne stilen etter hvert spredte seg og ble populær over hele verden.

Vanlige motiver og symbolikk

Tradisjonelle tatoveringer er kjent for sin rike historie og sterke symbolikk. På grunn av hvor tradisjonelle tatoveringer har sitt utspring er det vanlig å finne motiver med maritim tilknytning, men stilarten er i stadig utvikling, og det finnes også mange andre typer motiver. Noen eksempler på vanlige elementer som man kan forvente å finne i tradisjonelle tatoveringer er roser, anker, hodeskaller, kors og galleonsfigurer i form av vakre kvinner, og mye mer. 

Under går vi inn på noen typer motiv som er vanlige å finne i tradisjonelle tatoveringer, og litt av symbolikken rundt disse.

Hjertemotiv

hjertetatovering

Hjertet er et av de mest populære symbolene for tattoveringer. Hjertemotiver kommer i mange ulike former og stiler, og dukker ofte opp også i tradisjonelle tatoveringer. Ofte finner man at hjerter i tatoveringer brukes i kombinasjon med navnet på en kjær person for å uttrykke forholdet til denne personen. Hjertet brukes også for å representere tankefulhet, empati og omsorg. 

Maritime symbol

Skipet er arbeidsplassen til sjømenn, samtidig representerer skipet også fare og eventyr. Skipet symboliserer også uavhengighet, mot og ære. For mange er skipet et symbol på styrke, besluttsomhet, og viljen til å overvinne vanskeligheter. For mange symboliserer en tatovering av en seilskute med fulle seil at man har overkommet store vanskeligheter. 

Ankeret er et typisk maritimt symbol, og assosieres gjerne med trygghet og stabilitet. En anker-tatovering kan symbolisere at en sjømann har krysset Atlnterhavet. Ankeret representerer også sjømannen sin evne til å holde hodet kaldt i turbulente og stressende situasjoner. I tradisjonell stil er det vanlig å tatovere navnet på en kjær person som en påminnelse om hvor man hører til. 

Dyremotiver i tradisjonelle tatoveringer

Dyretatoveringer er vanlige innen mange stilarter, inkludert tradisjonelle tatoveringer. For mange som velger å tatovere seg med dyremotiv handler dette ofte om å tilegne seg egenskapene til dyret man tatoverer seg med. 

dyretatovering

For eksempel asosieres tigertatoveringer med styrke, mens ulveflokker assosieres med familiebånd, mens en tatovering av en hai signaliserer at du står på ditt, aldri lar deg stoppe og ikke lar andre herse med deg.Noen sjømenn tatoverer seg også med haimotiv som en beskyttelse mot farer på sjøen. 

Fugletatovering

Et motiv som det er vanlig å finne i tradisjonelle tatoveringer er svaler. I utgangspunktet var en tatovering av svaler et tegn på at en sjømann hadde reist mer enn 5000 nautiske mil. Svaler er populære fordi de er fugler som migrerer hvert år, og alltid kommer tilbake til hjemstedet sitt, en sterk symbolikk for sjømenn som tilbringer mye tid borte fra hjemmet sitt. 

Svaletatoveringer tatoveres ofte i par. Det var vanlig at sjømenn tatoverte en svale før de la ut på reise, og deretter tatoverte den andre svalen ved hjemkomsten. I de tilfellene der sjømenn omkom på sjøen sies det at svalen vil bringe sjelen til den omkomne hjem til himmelen.

Dragetatoveringer har sin opprinnelse i det fjerne østen, men de har også blitt et populært innslag i tradisjonelle tatoveringer, blant annet som et resultat av sjømenn sine reiser i Asia. Det er blant annet vanlog for sjømenn at de får seg en dragetatovering for å vise at de har arbeidet i Asia.

Slangetatovering

Slanger er et annet vanlig innslag blant motivene i tradisjonelle tatoveringer. Slanger regnes for å symbolisere styrke, gjenfødelse og en ny start. Slanger er ofte i en stilling der de er klare til angrep, og sender klar beskjed om at dette ikke er en person det er verdt å komme i klammeri med. 

Slanger ble også mye brukt i gammel egyptisk ikonografi, og er viktige symbol i bibelsk sammenheng. Et viktig punkt å få med seg med tanke på symbolikken rundt slanger er at slangen kan sees både som venn og fiende, og kan representere både liv og død.   

Panteren er en av de farligste og mest elegante dyrene i jungelen, og brukes ofte i tradisjonelle tatoveringer. Pantertatoveringer symboliserer vanligvis egenskaper som styrke, virilitet, frihet og mot.

Pantertatoveringer ble særlig populære under andre verdenskrig og i tiårene som fulgte, da mange soldater og sjømenn valgte å tatovere seg med pantere. En av grunnene til at panteren er populær er helt klart at den er veldig imponerende og iøynefallende. En annen grunn til at mange velger en slik tatovering er at pantertatoveringer egner seg veldig godt til å dekke over andre tatoveringer.  

Hodeskallemotiv i tradisjonelle tatoveringer

hodeskalletatovering

Hodeskaler er så vanlige som motiv i tatoveringer at noen regner hodeskalletatoveringer som en egen stil. Likevel er det ingen tvil om at hodeskallemotiv er vanlige i tradisjonelle tatoveringer. Hodeskaller har tradisjonelt blitt brukt som symbol av krigere, eventyrere, og andre som setter seg selv i farlige situasjoner der man må gjøre seg vant med tanken på døden. 

Hodeskalletatoveringer er ofte sett på som skumle og skrekkinngytende, men det hodeskalletatoveringer som er både vakre og morsomme er også langt fra uvanlige.  

Pin Up Girl

pinup tatovering

I starten var det ofte sjømenn og soldater som var kjent for å tatovere seg med såkalte pin-up girl tatoveringer for å øke moralen. Pin-up tatoveringer var også en påminelse om hjemstedet der mer avslappende og hyggelige tilstander rådet.   

Denne typen tatoveringer representerer fantasier rundt feminine idealer samtidig som de fremstiller kvinner på en fristende måte. I dag er det vanlig for både menn og kvinner å tatovere seg med pin up girl tatoveringer. 

Hvorfor tradisjonelle tatoveringer

Tradisjonelle tatoveringer er kjent for å være både vakre og tidløse. De har også lange tradisjoner med mye symbolikk bak seg. En annen fordel med denne typen tatoveringer er at de tykke linjene og klare fargene som brukes i tradisjonelle tatoveringer gjør at tatoveringene holder seg veldig godt, og mange tradisjonelle tatoveringer er fortsatt vakre og klare selv etter flere tiår.