Timeless Tattoo

Pilestredet 53E
0350 Oslo

Timeless Tattoo & Gallery

Hegdehaugsveien 23
0352 Oslo

post@timelesstattoo.no

+47 95 07 21 38

  • Mon – Fri: 11.00 – 18.00
  • Saturday: 11.00 – 17.00
  • Sunday: Closed

Fjerning av Tatovering

Book time

Angrer du på tatoveringen din? – en komplett guide for fjerning av tatovering

Det er ikke alle som tenker seg like grundig om før de får seg en tatovering. Det verserer nok av historier om folk som har fått seg helt utrolige tatoveringer de angret på så snart de våknet opp dagen etter. For hvert ekstremt tilfelle finnes det sannsynligvis mange mer moderate tilfeller der folk rett og slett har lyst til å fjerne en mye mer normalt utseende tatovering som de har blitt lei av, eller som ikke passer med den personen de nå er.

Vi er vant med å tenke på tatoveringer som noe evigvarende, og slik var det også lenge, men nå gjør laser-teknologi det faktisk mulig å fjerne tatoveringer. For noen av de verste tilfellene der ute er kanskje dette en mulighet de vil hive seg over umiddelbart, men for mange er det fortsatt en overveining. Fjerning av en tatovering er en mye lengre prosedyre enn å få seg en tatovering i utgangspunktet, og det koster også mye mer.

Dersom du vil fjerne tatoveringen din er det viktig å vende seg til tanken på at du mest sannsynlig aldri vil kunne kvitte deg helt med alle spor av tatoveringen din. Du vil mest sannsynlig alltid oppleve arrdannelser eller andre former for spor i huden etter at du er ferdig med fjerningen av tatoveringen.  

Hvordan kan man egentlig fjerne en tatovering?

Tiden da tatoveringer var evige er forbi. Det finnes nå flere måter å fjerne tatoveringer på. Valgene du har vil som regel inkludere å tatovere over den gamle tatoveringen, fjerning med laserbehandling, hudsliping, kjemiskbehandling eller kirurgisk fjerning.

Den mest vanlige måten har tradisjonelt sett vært å tatovere over en tatovering man ikke liker, men da har man ofte en del begrensninger på hvilke tatoveringer man kan velge, og selv da risikerer man at resultatet ikke blir perfekt. Noen tatoveringskunstnere anbefaler derfor folk å for eksempel ta litt laserbehandling på forhånd for å helt eller delvis fjerne den gamle tatoveringen før de får seg en ny tatovering oppå der den gamle var før. Dette vil forhindre at den nye tatoveringen ser rotete og stygg ut.

Tatoveringer fjernes i dag oftest ved hjelp av laser som virker på fargemolekylene under huden din. Når fargemolekylene treffes av laserstrålingen faller de fra hverandre. Avfallsstoffene blir tatt opp av blodstrømmen som deretter skilt ut av kroppen. Lasermaskiner som brukes i denne typen behandling finner man i mange hudklinikker der de også ofte brukes for å foreta andre mindre reparasjoner på misfarging i huden og lignende.

En annen metode som brukes er hudsliping, også ofte kalt dermabrasjon. Dette er en prosess der man sliper ned overhuden (epidermis), og litt av lærhuden (dermis). Som et resultat vil kroppen din produsere et nytt lag med ny og frisk hud der huden ble fjernet.   

Et annet alternativ som har blitt tilgjengelig over de siste årene er kjemisk peeling av tatoveringer. Dette kan foregå ved hjelp av en maskin som ligner tatoveringsmaskinen der du bruker en nål til å injisere ørsmå mengder av syre inn i underhuden. Kjemisk peeling av tatovering virker ved at syren etser bort huden der tatoveringen befinner seg, blekket kommer ut, og man vil etterpå få ny og frisk hud som erstatning for den gamle huden.

Det finnes også kremer man kan bruke på huden som hevder å kunne bleke tatoveringen over noen måneder, men det er vanskelig å finne troverdig dokumentasjon på at dette faktisk virker.

Kirurgisk fjerning er kanskje den mest effektive måten å fjerne en tatovering på. Denne typen fjerning går ut på at man rett og slett fjerner tatoveringen med en skalpell og syr sammen huden etterpå. Denne metoden er nødvendigvis mest effektiv for små tatoveringer, og vil også etterlate arr.

Hvor lang tid tar det å fjerne en tatovering?

Å fjerne tatoveringer med laser krever tålmodighet. Det er en veldig lang prosess i forhold til hvor lenge det tar å lage tatoveringen i første omgang. En full behandlingsserie vil ofte bestå av 6-12 behandlinger. Mellom hver behandling bør man vente et par måneder slik at huden får tid til å helbrede seg skikkelig etter forrige behandling.

Hvor lang tid behandlingen tar vil også komme an på fargen på tatoveringen din. Noen farger, slik som for eksempel grønn, lyseblå eller turkis farge, varer lenger enn andre farger. Uansett vil det nesten alltid ta mer enn et år før du endelig er kvitt tatoveringen din. Husk at det kan være en ide å ta en pause for behandlingen om sommeren. Dette er fordi laserbehandling ikke passer godt sammen med solbrun hud. I tillegg kan det godt hende solen kommer til å hjelpe med å bleke tatoveringen naturlig slik at du trenger færre dyre behandlinger.

Når det gjelder hudsliping, kjemisk fjerning av tatovering og kirurgisk fjerning av tatovering er dette alle måter som tar kortere tid. Ofte kommer dette også an på hvor stor tatoveringen din er. Fjerning av enhver type tatovering er en påkjenning på kroppen, og det er viktig at tatoveringen blir fjernet litt etter litt, og at huden gis tid til å helbrede seg selv skikkelig mellom hver behandling. Dersom du utsetter huden for altfor mange påkjenninger på kort tid kan dette lede til komplikasjoner.     

Gjør det vondt å fjerne en tatovering?

Har du helt små miniatyrtatoveringer, finner vi en ekstra god pris. Vi lager også gode pakketilbud om vi kan fjerne flere tatoveringer på samme behandling.

Det gjør litt vondt å fjerne tatoveringer med laser, men det står ikke så lenge på hver gang. Selve behandlingen kan ofte ta mindre enn ett minutt hver behandling. Det går an å bruke bedøvelseskrem dersom du er sensitiv til smerte, men dersom du allerede har tatt tatovering er du kanskje ikke av den typen som er mest sensitiv til smerte.

Etter hudsliping vil området du har behandlet som regel være sårt i opptil 10 dager. Man bør også desinfisere med salve og bandasje for å unngå berøring av huden og infeksjon. Kjemisk fjerning eller kirurgisk fjerning vil også ofte gjøre vondt i en tid etter behandlingen mens huden helbreder seg selv.

Hudfarve og fjerning av tatoveringer med laser

Du bør ikke være solbrun når du tar laserbehandling for fjerning av tatovering. Dette er fordi det er lettere å fjerne tatoveringer fra lys hud enn fra mørk hud. Tatoveringsfargen ligger i den delen av huden kalt Lærhuden (dermis). Over lærhuden ligger overhuden (epidermis) som er den delen av huden som inneholder hudens brunlige pigmenter.

For at laserstrålene skal kunne finne veien frem til tatoveringsfargene må de gjennom overhuden først, og dette er vanskeligere når huden er beskyttet av brune pigmenter som skygger mot stråling og forhindrer at lyset trenger ned i lærhuden. Dette gjør at det vil være vanskeligere for mørkhudede å få en tatovering fjernet enn for de med lysere hud. Det betyr også at den beste tiden å fjerne tatoveringen din på er om vinteren når huden din er på sitt lyseste.     

fjerning av tatovering med laser

Begrensninger og Risikoer med fjerning av tatovering

Før man bestemmer seg for å fjerne en tatovering er det viktig å overveie eventuelle risikoer med fordelen av å bli kvitt en tatovering du ikke liker. Selv om fjerning av tatovering er en ganske harmløs ting for de fleste er det allikevel noen risikoer assosiert med fjerning av tatoveringer. Først og fremst må du sikre deg at du har å gjøre med en kvalifisert behandler. Laserbehandling skal i Norge kun utføres av steder som har godkjenning fra statens strålevern.

Når du er ferdig med å fjerne en tatovering bør du være klar over at huden på stedet der du hadde den ikke kommer til å se ut helt slik den var før. Det er for eksempel en liten mulighet for at du får arr og depigmentering på området du behandler. For eksempel kan du få permanent hvitpigmentering på området du behandler dersom behandlingen brenner bort celler som står for den brune pigmenteringen.

Det motsatte resultatet kan også oppleves dersom behandlingen fører til at cellene blir overaktive. Da kan resultatet bli brune pigmentflekker i huden. Du kan også oppleve en blanding av disse resultatene med en uregelmessig fargefordeling på det behandlede området.

Huden din har også et fint mønster fra naturen sin side. Ved laserbehandling utvikles det høy varme som i de fleste tilfeller vil slette dette mønsteret og gjøre at huden blir mer glatt med små arr. I noen få tilfeller overreagerer huden og danner større arr. Det er derfor anbefalt å starte med et mindre område og se hvordan det går. Etter behandlingen bør man vente et par måneder for å se hvordan huden tolererer behandlingen.

Kirurgisk fjerning av tatoveringer vil som regel alltid måtte utføres av en kvalifisert lege, og er ikke et veldig komplisert inngrep. Samtidig er det relativt begrenset hvor store tatoveringer man kan fjerne kirurgisk. Kirurgisk fjerning av tatovering vil etterlate seg arr på lik linje med andre kirurgiske inngrep.

Kjemisk fjerning av tatoveringer er mye omstridt, og noen steder advarer helsemyndighetene mot denne typen fjerning av tatoveringer, særlig når det gjelder syre som injiseres i tatoveringen. Dette kan til tider resultere i stygge arr og komplikasjoner, særlig dersom inngrepet ikke blir utført av en profesjonell.

Kremer som man smører på for å få tatoveringen til å falme bort over tid er også omstridt. Det er ikke bevist at denne metoden faktisk er effektiv. I tillegg vet man lite om hva innholdet i kremene gjør med kroppen over tid.  

Hva koster det

Dessverre er det ikke slik at man kan levere en tatovering tilbake der man kjøpte den, og få pengene tilbake. I stedet vil det ofte koste deg rundt ti ganger så mye å fjerne tatoveringen som det kostet deg å få den i første omgang. Det kan fort koste deg 10.000 – 20.000 kr eller mer, uten at du har noen garantier for et godt resultat når du vil fjerne tatoveringen din. Dersom du stopper halvveis i prosessen vil det ofte ende opp med å se enda verre ut, ikke minst dersom du ender opp med komplikasjoner i behandlingen.

Prisen på fjerning av tatovering er ikke den samme for alle. Det kommer nemlig en del an på hvor mye blekk som er brukt i tatoveringen din. En svak tatovering med tynne streker koster mindre å fjerne og er fortere unnagjort enn en stor tatovering med sterke farger og tykke linjer. I tillegg spiller hudfargen din inn på hvor lett det er å fjerne tatoveringen din.

Send inn bilde av din tatovering så kan vi avtale en konsultaskon for fjerning av din tatovering.

Konklusjon

Laserbehandling koster mye, og tar lang tid, men det er samtidig den mest utprøvde og sikre metoden for å fjerne tatoveringer. Det er også mer skånsomt for huden, særlig etter introduksjon av nye og mer avanserte lasermaskiner. Av disse grunnene er dette også en av de mest populære metodene for å fjerne tatoveringer. Med nyere og mer sofistikerte lasere er det også mindre fare for at man får arrdannelser og lignende i huden der tatoveringen var.

Kirurgisk fjerning og dermabrasjon er andre metoder for fjerning av tatoveringer som er godt utprøvde og dokumenterte, men som kanskje ikke er like effektive eller aktuelle på store tatoveringer ettersom de er relativt harde på huden din i forhold til laserbehandling.

Kjemisk fjerning av tatoveringer ved hjelp av syre som sprøytes inn i tatoveringen eller krem som smøres utenpå er andre nyere metoder som har blitt populære i det siste, men det er uenighet blant leger og fagpersoner om hvor sikre eller effektive disse alternativene er, så der bør man være litt ekstra forsiktig.

Dersom man vil fjerne en tatovering er det i de fleste tilfeller fordi man ønsker å forbedre på utseendet sitt, så da lønner det seg ofte å heller være på den sikre siden, og velge den metoden som er mest skånsom og effektiv i ditt tilfelle. Det kan være forskjellige faktorer som spiller inn her, så det lønner seg å besøke en hudlege for å få en profesjonell anbefaling om hvilken metode som er best i ditt tilfelle før du setter i gang.

Book time til fjerning av tatovering

Send inn bilde av din tatovering