Timeless Tattoo

Pilestredet 53E
0350 Oslo

Timeless Tattoo & Gallery

Hegdehaugsveien 23
0352 Oslo

post@timelesstattoo.no

+47 95 07 21 38

  • Mon – Fri: 11.00 – 18.00
  • Saturday: 11.00 – 17.00
  • Sunday: Closed

Tatoveringer, graviditet og amming

Epidural bedøvelse og tatovering på korsryggen

Tatoveringer og epiduralbedøvelse er kanskje ikke noe man umiddelbart tenker på i samme setning, men tatoveringer er faktisk noe legene ser på dersom de setter epidural bedøvelse i forbindelse med fødsel. Dersom man har store tatoveringer i korsryggen hender det at noen leger ikke ønsker å sette vanlig epidural bedøvelse.

Dette er på grunn av at de frykter at deler av blekket vil kunne følge sprøyten inn og vil kunne gjøre skader inne i nervesystemet. Noen leger foreslår at man unngår å tatovere så altfor mye i det området slik at det finnes steder der det går an å sette denne bedøvelsen uten at man risikerer komplikasjoner.   

Best å vente til etter fødselen

Når det gjelder graviditet går det ikke an å være forsiktig nok. De fleste tatovører vil derfor ikke anbefale tatovering mens man er gravid. Blekket i tatoveringene er regnet som sikkert nok dersom tatovøren din bruker blekk som er godkjent av næringsmiddeltilsynet, og her er det også snakk om veldig små mengder som eventuelt ville komme inn i blodstrømmen, men det er ikke gjort nok forskning på dette til å kunne si noe med sikkerhet.

Det som kanskje kan være et større problem er at stresset som du får av smerten når du tatoverer deg føre til at du støter fra deg fosteret, dette gjelder særlig i de tidligste stadiene av svangerskapet. Fosteret vil uansett kunne føle at du har det vondt, og dette vil også stresse fosteret. I tillegg vil graviditet begrense hvilke legemidler man eventuelt kan bruke dersom man skulle få infeksjon eller allergiske reaksjoner fra tatoveringen.

Alt i alt er det ikke verdt risikoen å ta tatoveringer mens man er gravid. 

Tatoveringer og amming

Så langt har ikke spor av fargestoffene fra tatoveringen blitt påvist i morsmelk, så det er ikke kjent at tatoveringer mens man ammer er farlig for babyen på grunn av stoffene i tatoveringen, men det finnes andre ting å ta i betraktning dersom man tatoverer seg mens man ammer. 

Når du tatoverer deg får du et sår som det er muligheter du kan få infeksjoner i. Dersom du får infeksjoner kan dette påvirke kvaliteten på morsmelken. Dersom du ammer vil det også være begrenset hvilke legemidler legen kan gi deg for infeksjonen din.

Å få tatovering er en smertefull og stressende prosess. Dersom kroppen din blir utsatt for stress mens du ammer kan dette i verste fall stoppe melkeproduksjonen din. Stress hemmer nemlig refleksen som driver ut melken ved at kroppen din produserer stresshormonet Adrenalin, som igjen hemmer oxytosinet i å nå melkegangene. 

Vær sikker på at du får rett blekk

I Norge er Næringsmiddeltilsynet heldigvis relativt strenge når det gjelder regler for blekk som er lovlige for bruk i tatoveringer, og det er mange typer blekk som har blitt fjernet fra markedet fordi de inneholder skadelige stoffer.

For å være sikker på at du får rett type blekk bør du forsikre deg om at tatovøren kjenner reglene til næringsmiddeltilsynet. Det er ekstra viktig at du bruker godkjent blekk dersom du tatoverer deg mens du fortsatt ammer.   

Forandringer i kroppen

En annen ting som det kan være lett å glemme har med kvaliteten av tatoveringen å gjøre. Mange kvinner opplever at kroppen går gjennom en rekke forandringer i svangerskapet. Det er for eksempel vanlig å legge på seg under graviditeten.

Dersom man tatoverer seg før kroppen har fått tid til å justere seg tilbake etter fødselen kan man risikere at tatoveringene blir seende rare ut etter at kroppen er ferdig med å forandre seg. Dette særlig på noen deler av kroppen, så det kan være lurt å diskutere dette med tatovøren din dersom du er redd for at dette kan skje med deg.

Ny tatovering?

Ta kontakt for en uforpliktende prat

Forespørsel