Timeless Tattoo

Pilestredet 53E
0350 Oslo

Timeless Tattoo & Gallery

Hegdehaugsveien 23
0352 Oslo

post@timelesstattoo.no

+47 95 07 21 38

  • Mon – Fri: 11.00 – 18.00
  • Saturday: 11.00 – 17.00
  • Sunday: Closed

Tatovering over arr og strekkmerker

Forespørsel

Tatovering over arr og strekkmerker er ikke en så enkel ting som mange skulle tro. Det går an å tatovere over de fleste arr, men det kan være vanskeligere å tatovere disse stedene enn det er å tatovere vanlig hud.

Strukturen på huden i arr er ofte forandret, og resultatene når man tatoverer kan derfor være uberegnelige. Det er derfor viktig at man i disse tilfellene bruker en tatovør som har erfaring med denne typen arbeid.

Når de hvite blodcellene angriper bakterier oppstår det endringer i huden som ofte kan bli ganske synlige. Hos unge mennesker er huden ofte mer smidig og elastisk, og den heler raskere etter en skade enn hos eldre, men det finnes også typer av arr som er vanligere blant unge.

Hvordan huden reagerer kommer også an på hvor på kroppen skaden er, hvor dypt såret er, samt hvilken hudtype man har. 

Bilde: Boredpanda.com

Før man bestemmer seg for å tatovere arrvev kan det være lurt å orientere seg litt om hvilken type arrvev man har, og hvordan arret man har vil reagere på tatoveringen. Dette kan hjelpe deg med å bestemme deg for om du trenger å justere planene dine. Bedre kunnskap kan også hjelpe deg med å justere forventningene dine med tanke på hvor godt resultatet kan bli, og hvilket motiv du velger for tatoveringen din.   

I denne artikkelen går vi gjennom bakgrunnen for hvorfor folk tatoverer over arr, samt noen av utfordringene man møter på når man tatoverer over arr. Vi går også inn i mer detaljer om  de vanligste arrtypene, og hvordan disse reagerer på tatovering. 

Hvorfor tatovere over arr

Det er flere grunner for hvorfor folk ønsker å tatovere over arr. Mange som har arr synes at disse er skjemmende. Tatoveringer kan være en nyttig løsning for å skjule, eller redusere den skjemmende effekten av arr eller strekkmerker. 

For andre kan det rett og slett hende at de ønsker seg en tatovering et sted på kroppen der de tilfeldigvis har et arr. I disse tilfellene er ofte hovedbekymringen er å forsikre seg om at de ikke gjør arret verre ved å tatovere det, og at tatoveringen fortsatt kan utføres til tross for arret. 

I andre tilfeller kan arret rett og slett se ut som noe unikt og kult som man kan fremheve på en kunstnerisk måte ved å utsmykke det med en tatovering.

Bilde: Dailymail.co.uk

Hvor vanskelig er det å tatovere over arr?

Arr inneholder hardere og til dels forandret hud. Det er et vanlig problem at denne typen hud ikke kan absorbere blekk i samme grad som vanlig frisk hud. Det kan derfor hende at du må gå tilbake flere ganger for å fortsette tatoveringen. Det kan også hende at du får uventede resultater, slik som for eksempel en tatovering som ser uklar ut. På noen typer arr kan det nemlig være uberegnelig akkurat hvor fargen til slutt setter seg i arrvevet.

Det finnes også forskjellige risikoer med forskjellige typer arr som både du og tatovøren bør være klar over før man starter med tatovering over arr. Det er derfor anbefalt å bruke en tatovør som forstår seg på å helingen av arrvev, og når arret er gammelt nok til å kunne tatoveres. Dersom tatovøren ikke har den rette kunnskapen kan han i verste fall ende opp med å gjøre arret verre. 

Bilde: Boredpanda.com

Tatovering av hypertrofiske arr

Hypertrofiske arr er en type arr som er mer vanlige blant unge. De er også vanlige som resultat av brannskader. Personer med mørk hud vil også oftere oppleve denne typen arr. Denne typen arr vil vanligvis være røde, tykke og noe forhøyede. Hypertrofiske arr vokser kun i det opprinnelige sårområdet og vil ofte klø eller føles smertefulle. Arret oppstår gjerne noen uker etter en skade, og varer ofte et år eller mer. 

Så snart som hypertrofiske arr er ferdig grodd kan man tatovere over dem. Det er relativt liten sjanse for at denne typen arr blir irritert og utvider seg videre når de først er ferdig grodd. Det vil vanligvis ta minst ett år får et hypertrofisk arr er ferdig grodd. Større og dypere arr kan ofte ta en hel del lengre tid. 

tatovering arr
Bilde: Pinterest

Tatovering av atrofiske arr

Atrofiske arr er ofte hvitaktige, myke, og befinner seg rett under huden. Dette er arr som man får etter enkle operasjoner, brannsår eller dype kutt. 

Strekkmerker hører også til i denne kategorien. Strekkmerker oppstår når huden strekkes for fort. Disse er typiske som resultat av hurtig vektøkning eller graviditet. Noen vokser også så fort i tenårene at huden ikke helt greier å følge med, og får dermed strekkmerker. De vanligste stedene å oppleve strekkmerker er på hofter, lår, mage og armer.

En annen type arr som hører til i denne gruppen er arr fra kviser eller vannkopper. Disse ser ofte ut som små, runde fordypninger som ligger rett under hudoverflaten. Dette er arr som oppstår når hudens helingsprosess blir avbrutt.

Tatovering over atropiske arr er ingen problem. Man må vente til de har grodd skikkelig, men etter det vil den største utfordringen være å finne det rette motivet for tatoveringen. Store enfargede tatoveringer er for eksempel her ikke anbefalt for å dekke strekkmerker eller acne arr. På grunn av at huden under ofte er misfarget vil det være vanskelig å få til en jevn tatovering. Det beste er derfor mangefargede tatoveringer der fargeforskjeller ikke vil være like fremtredende. 

For operasjonssår er det ofte populært å velge motiver som har en fasong som ligner på operasjonssåret.  

Tatovering av Keloid-arr

Keloider er den mest utfordrende typen arr å ha med å gjøre med tanke på tatovering. Keloider er gjerne tykke, røde arr med en rund form og uregelmessig arrvev. De oppstår ofte lenge etter selve skaden, og arrvevet kan spre seg utover det området som er skadet. Keloider er vanligere hos unge mennesker og hos de med mørkere hudtyper. Det er også ganske individuelt hvem som er utsatt for denne typen arr. 

Dersom du har en hudtype som gjør deg utsatt for denne typen arr kan det være en god ide å prøve på et mindre område først før du får deg en større tatovering. Det kan nemlig hende at selve tatoveringen kan utløse en keloid-reaksjon selv på frisk hud dersom du har en hudtype som er utsatt for keloider.  

Dersom du ønsker å tatovere over et keloid-arr er tommelfingerregelen at du bør vente i minst ett år får du tatoverer over det slik at det får grodd ferdig. Dersom det er snakk om dypere og større arr kan denne ventetiden være mye lengre, ofte 3-5 år før du trygt kan tatovere over. Dersom du tatoverer over arret ditt for tidlig kan du risikere å irritere arret, og gjøre det enda verre. Det er spesielt viktig å bruke en erfaren tatovør dersom du har keloid-arr ettersom dette er den mest utfordrende typen arr å tatovere over. 

Det tryggeste er kanskje uansett å unngå å tatovere over keloider. Dersom du kan finne den rette tatovøren vil han i mange tilfeller kunne finne på en kreativ løsning der disse arrene heller kan brukes som en del av tatoveringen uten at man trenger å tatovere direkte på arrene. 

Bilde: Boredpanda.com

Konklusjon

Det er i de fleste tilfeller fullt mulig å tatovere over arr med tatoveringer. I mange tilfeller er det faktisk en billigere og foretrukket metode fremfor andre kosmetiske behandlingsmetoder. 

Det man skal være oppmerksom på er at tatoveringen bør gjøres etter at arret har hatt nok av tid til å gro. Dette kan i mange tilfeller bety at du må belage deg på å vente mange måneder, og i somme tilfeller år før du kan sette i gang med tatoveringen. 

Det er også anbefalt å bruke en tatovør som er erfaren i tatovering av arr og vet hva som kan gjøres, når det kan gjøres, og hva som ikke bør gjøres. 

Dersom man tatoverer over arr er det viktig at man tar uberegneligheten med i beregningen slik at man ikke risikerer uønskede resultater. I mange tilfeller kan man designe tatoveringen slik at den passer sammen med formen på arret. 

Har du et eller flere arr du ønsker å tatovere? Send oss bilde av din tatovering så tar vi kontakt for videre fremgang.

Ny Tattoo?

Ønsker du å dekke over arr med en tatovering?

Forespørsel