Timeless Tattoo

Pilestredet 53E
0350 Oslo

Timeless Tattoo & Gallery

Hegdehaugsveien 23
0352 Oslo

post@timelesstattoo.no

+47 95 07 21 38

  • Mon – Fri: 11.00 – 18.00
  • Saturday: 11.00 – 17.00
  • Sunday: Closed

Tatovering, sol og bading

Forespørsel

Det kan være fristende å få seg en flott, ny tatovering å sprade rundt med på stranda på den neste sydenturen. Det kan være billigere å få seg en tatovering der, men de fleste kjenner nå heldigvis til farene forbundet med useriøse tatovører i utlandet. 

Mange tenker kanskje da at de heller kan få det unnagjort i Norge et par uker før man drar, men da er man faktisk litt for sent ute.

Før du setter i gang bør du lese gjennom denne artikkelen, for her går vi gjennom en del informasjon som er veldig viktig når det gjelder tatoveringer, sol og bading.

De fleste tatovører vil foreslå at du venter med tatoveringen til etter sydenturen din av en del gode grunner som du kan lese under. 

Nye tatoveringer er sensitive til sol i 8 uker

I de første 14 dagene etter at du har tatt tatoveringen din bør du unngå å utsette tatoveringen din for noen som helst form for UV stråling. Dersom du skal på sydenferie for å sole deg og bade er det anbefalt å ikke tatovere seg 4-8 uker før avreise. Tatoveringen din vil nemlig fortsatt være veldig sensitiv til sol i de første 8 ukene.

Dekk helst tatoveringen helt til med solfaktor 50 de første ukene dersom du skal være ute. 

Du bør også spørre tatovøren din om hvilken type solkrem de anbefaler for å forsikre at solkremen ikke skader tatoveringen. Desto større tatoveringen din er desto viktigere er det å dekke den til i denne perioden ettersom det tar lengre tid for en større tatovering å gro. Dersom du tenker på solarium bør du passe på å dekke tatoveringen helt til med et stykke tøy slik at den ikke får noen UV stråling på seg.

Sol og eldre tatoveringer

Tatoveringen din er mest sensitiv til sollys de første ukene og månedene, men det er viktig å vite at sollys gradvis visker ut  tatoveringer over tid uansett hvor gamle de er. Dette virker faktisk litt på samme måten som laserbehandling, som jo er en konsentrert dose med lysstråling.

Derfor er det viktig at du alltid smører tatoveringen skikkelig med solfaktor 30 resten av livet. Da vil tatoveringene dine fortsatt holde seg fine og fargerike lengre.

Husk at dersom du har tatoveringer som begynner å falme går det fint an å stikke innom tatovøren og få frisket opp i fargene igjen.  

tatovering på stranda

Tatoveringer og solallergi

Det er relativt kjent at man kan bli oversensitiv overfor sol, eller utvikle solallergi der man blir tatovert. Dette er en reaksjon som kan oppstå i både nye og gamle tatoveringer. Det skjer vanligvis når blekket blir utsatt for sol, varme eller høy luftfuktighet. Vanlige symptomer er hevelse, rødhet, svie og kløe. Noen får også et ujevnt utslett eller smertefulle blemmer på grunn av irritasjon i huden. 

Det finnes ingen måte å bli kvitt solallergien på dersom man først har fått den, men det finnes heldigvis lindrende midler som man kan bruke for å håndtere problemet. For eksempel finnes det kløestillende salver, allergitabletter og andre reseptbelagte midler som kan hjelpe på symptomene.

Dersom du smører skikkelig på med SPF30 eller høyere solkrem, eller bruker klær som dekker tatoveringen kan du redusere sjansen for at allergien får utslag. Det samme gjelder selvfølgelig dersom du holder deg i skyggen.

Bading og tatovering

Du bør holde deg helt unna bading de første to ukene etter at du har fått tatoveringen din, så da sier det seg selv at ny tatovering ikke passer sammen med sydenferie. Bader du rett etter å ha fått tatoveringen din kan dette faktisk være direkte farlig. Huden din er da nemlig veldig svekket etter å ha fått tusenvis av nålestikk. Dersom du bader risikerer du infeksjoner. En skrekkhistorie fra USA forteller om en nylig tatovert mann som, fem dager etter tatoveringen sin, tok seg en dukkert i sjøen og pådro seg en livsfarlig infeksjon i blodet som til slutt endte opp med å koste ham livet.

Hendelsen overfor var et litt spesielt tilfelle, men det viser hvor alvorlig man bør ta rådene til tatovøren når det gjelder etterbehandling. Hvor lenge du må vente før du bader kommer an på hvor stor tatoveringen din er, og det vil også variere litt alt etter hvor fort kroppen din kan reparere såret.

Det er sterkt anbefalt at du følger tatovøren sine instruksjoner til punkt og prikke når det gjelder bading.

Ny tatovering?

Fortell oss hva du ønsker her

Forespørsel