Alle som noen gang har tatt sprøyte forstår å det å få nåler stukket inn i huden ikke er behagelig. Nå er tatoveringsnåler mindre enn sprøytenåler, men når du får tatovering stikkes til gjengjeld mellom 1 og 20 tynne nåler inn i lærhuden din tusenvis av ganger. Inne i lærhuden etterlater nålene seg små mengder med fargede krystaller rett under overhuden.
Disse krystallene identifiseres som fremmedlegemer av de hvite blodlegemene, som i utgangspunktet reagerer med å prøve å fjerne fargekrystallene, men irritasjonen forsvinner snart, og fargen blir værende igjen. Resultatet er svie eller smerte mens det pågår, og sårhet og ømhet en liten stund etterpå.
Hvor vondt gjør det?
Hvor mye smerte du kan føle ved tatovering kan være veldig individuelt. Noen beskriver det som nesten godt, mens andre sier det gjør vondt, eller i det minste er ubehagelig. I et diskusjonsforum der dette ble diskutert ser man at folk for det meste beskriver smertene ved tatovering som å være mellom 0 og 5 på en skala som går til 10. Mange beskriver også tatovering som mindre smertefullt enn det er å få piercing.
Det virker som de fleste opplever tatovering mer som ubehagelig enn smertefullt, med unntak av de som tar større tatoveringer. Dersom man får seg en stor tatovering som det tar flere timer å fullføre vil det være vondere enn dersom man får seg en liten tatovering. Det er også veldig stor forskjell på hvor på kroppen du tatoverer deg. I tillegg er det også forskjeller mellom forskjellige tatoveringsstiler ettersom forskjellige nåler blir brukt, og nålene blir brukt på forskjellig måte.

Hvor gjør det vondt, og hvorfor?
Først og fremst er hvordan mennesker opplever smerte veldig individuelt. Noen har høy smerteterskel, mens andre har veldig lav smerteterskel. Det finnes også andre igjen som faktisk nyter smerte Uansett hvilken gruppe du hører til kan det være interessant å vite at det kan være veldig store forskjeller på smertene alt etter hvor på kroppen du tatoverer deg. Dette kan for noen være en viktig ting å ta i betraktning før man bestemmer seg for hvor man vil plassere tatoveringen.
Her tar vi for oss noen av de mest smertefulle stedene på kroppen å tatovere seg, og hvorfor det er slik.
- Genitaliene er sannsynligvis det vondeste stedet der det går an å tatovere seg. Dette er lett å forstå ettersom det også er et sted på kroppen der du har en utrolig stor konsentrasjon av nerver. Dersom du tatoverer deg der aktiverer du disse nervene…og ikke på en god måte. Det sensitive området strekker seg ned på innsiden av lårene. Til tross for smertene forbundet med å tatovere seg her er det likevel stadig flere som velger å ta denne typen tatovering.
- Halsen er et annet sted det er veldig vondt å tatovere seg. Halsen er en sone der nervene sitter tett, og der du har følsom hud. I tillegg er det her du har pusterøret. Når du tatovere deg der kan det føles som om du blir kvalt av presset tatovøren legger på. Halsen er derfor et ganske uvanlig sted å tatovere seg. Dersom du tar tatovering på hodet er dette også veldig smertefullt ettersom du har mange nerver, i et tynt hudlag med bein rett under. I tillegg vil lyden fra vibrasjonene i tatoveringsmaskinen føles forfærdelig.
- Knær og albuer har en del til felles når det gjelder smerter ved tatovering. På baksiden av både knærne og albuene har man tynn hud med mange nerver. Mye brusk og blodårer ligger rett under huden med lite muskelmasse rundt seg. Foran på kneet eller albuen er det heller ikke behagelig å tatovere seg. Huden der er mye tykkere, så for å tatovere seg der trenger man å tatovere hardere og dypere.
- Ribbeina er et område der mange opplever det som smertefullt å tatovere seg, men her varierer det mer. Omtrent halvparten av de som tatoverer seg der opplever det som smertefullt, mens den andre halvparten synes det går greit. Denne fordelingen kan kanskje ha med å gjøre at tatoveringer på ribbeina ofte inngår som del av større tatoveringer. Store tatoveringer er generelt sett mer smertefulle enn små tatoveringer.
- Andre områder inkludert hender, håndledd, føtter, ankler, armhuler, krageben, magen og rumpeballene er alle også steder der mange mener det er vondt å tatovere seg, men dette kan absolutt være veldig individuelt.

Hvordan takle smerten?
Spis godt før du går til tatovøren. Det kan også være lurt å ta med seg snacks, særlig dersom du har en lang tatoveringsøkt foran deg. Dersom blodsukkeret ditt er høyere vil du være bedre i stand til å takle smerten. Husk også å drikke nok vann. Dette og et godt måltid på forhånd vil forhindre at du blir slapp og gir opp midt i økten.
Det psykiske er også viktig. Tenk positivt. En positiv holdning hjelper folk gjennom alle slags ukomfortable og smertefulle situasjoner. Tenk på hvor bra tatoveringen din vil se ut, og hvor stolt du kan være over innsatsen din etter at det er fullført.
Lytt til musikk eller se på TV for å distrahere deg fra smerten. Dersom du lytter til favorittmusikken din kan det hende det er lettere å glemme smertene fra tatoveringen.
Man skal lide for skjønnheten
Det er få situasjoner uttrykket ovenfor passer bedre inn. Tatoveringer er ikke for alle, men for de fleste er det heller ikke slik at smerten er en deal-breaker. Med mindre du har veldig lav toleranse for smerte, og så lenge du holder deg unna de mest smertefulle sonene er det ingen grunn til å holde seg unna tatoveringer for smertens skyld.